Over ons

"Wat indruk maakt als je naar het Firgun ensemble luistert, is de klankcohesie. De balans tussen de strijkers en de klarinet zijn indrukwekkend. Ze musiceren bovendien met een onberispelijke ritmische nauwkeurigheid en juistheid. Het Firgun Ensemble bestaat uit vijf mooie mensen, volwassen en genereus." Musiq3


Biografie


Het Firgun Ensemble is een ensemble bestaande uit Emile Souvagie (klarinet), Ludovic Bataillie (viool), Ciska Vandelanotte (viool), Alice Sinacori (altviool) en Karin Broeckhove Ibarra (cello). Ze specialiseren zich in het repertoire dat geschreven is voor klarinet en strijkkwartet. Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten, maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. Na intensieve coaching bij onder meer Gilles Millet (Danel kwartet), Amy Norrington (Oxalys), Tony Nys  (Malibran Quartet), Erik Schumann (Schumann Quartet), Wouter Vossen (Storioni Trio), Karel Steylaerts (Trio Fenix) en Nicola Boud specialiseren ze zich momenteel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) te Amsterdam en het Orpheus Instituut te Gent.

 

Het Firgun Ensemble viel meerdere malen internationaal in de prijzen: 

In januari 2018 schreven ze de eerste prijs van het Nederlandse Storioni Willem Twee Concours op hun naam, samen met de publieksprijs. Als bekroning hiervoor werden ze uitgenodigd door NPO Radio 4 om hun radiodebuut te maken vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. 

 

In 2022 won Firgun de Supernova competitie in eigen land, georganiseerd door het Klarafestival. Hierdoor mogen ze in het seizoen ‘22-’23 een tournee ondernemen langs tal van Belgische kamermuziekpodia. 

 

Intussen zijn ze een graag geziene gast op tal van internationale podia.  Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival en de NJO Muziekzomer. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, de Toonzaal 's Hertogenbosch, Podium Klassiek Eindhoven, De Singel in Antwerpen en het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Verder waren ze reeds te horen op Klara, Musiq'3 en NPO Radio 4. Het Firgun Ensemble is verbonden aan de Nederlandse organisatie Kunst in de Kamer.

 

'Firgun' is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’.


Emile Souvagie

Emile Souvagie (°1999) begon klarinet te spelen aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst bij Angélique Steenhaut. Hij rondde zijn middelbare studies af aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut bij Greet Severens. In 2021 behaalde hij zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel met grootste onderscheiding in de klas van Benjamin Dieltjens. Hij studeerde tussendoor ook een jaar aan de Kungliga Musikhögskolan in Stockholm bij Hermann Stefánsson. Momenteel vervolmaakt hij zich verder aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Ralph Manno. Gelijktijdig volgt hij een master historische uitvoeringspraktijk in Brussel. Emile deed reeds orkestervaring op bij het Antwerp Symphony Orchestra, Lumen Symphonicum, Frascati Symphonic, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en op historische klarinetten bij het Orchestre des Champs Elysées, Capriola Di Gioia en als lid van de Collegium Vocale Gent Academy onder leiding van Philippe Herreweghe. In 2020 werd hij geselecteerd als eerste klarinettist voor het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en het Youth Orchestra Flanders (YOF). Hij was winnaar van de ‘BeNeLux Clarinet Competition 2014 Gent’ in zijn categorie en finalist van de ‘Young Belgian Talent-wedstrijd 2015’ in Bozar. Masterclasses volgde hij over heel Europa bij o.a. Martin Fröst, Charles Neidich, Harri Mäki, Yehuda Gilad, Philippe Berrod, Laura Ruiz Ferreres, Andreas Sundén en Patrick Messina. In kamermuziekverband speelde hij mee met I Solisti del Vento en werd hij met zijn Trio de Staël (klarinet-cello-piano) uitgenodigd om het Koninklijk Conservatorium van Brussel te vertegenwoordigen op de ‘European Chamber Music Academy 2019’ in Leipzig. Verder is hij stichtend lid van het Firgun Ensemble. Met deze kamermuziekgroep (klarinet en strijkkwartet) werd Emile de winnaar van de eerste prijs en de publieksprijs op het ‘Storioni Willem Twee Concours 2018’ in ’s Hertogenbosch. Dit gaf hen de kans een opname voor NPO Radio 4 te maken, live vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast werden ze meermaals uitgenodigd op het Grachtenfestival en het Arte Amanti Kamermuziekfestival. Ze vervolmaken zich verder aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) en het Orpheus Instituut in Gent. In 2021 richtte hij samen met gitariste Hannelore Vander Elst het Duo Tokár op en werd hij als een van ‘De Twintigers’ geselecteerd door Klara om een recital te verzorgen vanuit de Toots Studio samen met pianist Alexander Declercq.

Ludovic Bataillie

Ludovic Bataillie (°29-07-1995) begon op 4-jarige leeftijd met viool te spelen. Zijn eerste lessen kreeg hij aan de academie voor Podiumkunsten in Gent bij Anne Pas. Daar studeerde hij af in 2013 met grootste onderscheiding. Vervolgens studeerde hij aan het conservatorium van Antwerpen bij Guido De Neve. In 2018 behaalde hij zijn masterdiploma met grote onderscheiding. Ludovic volgde reeds verschillende masterclasses bij o.a. Julia Fischer, Pavel Vernikov, Sergey Ostrovsky, Jan Talich, Ning Kam en Alexei Moshkov. Met succes nam Ludovic deel aan verschillende competities: In 2008 werd hij met zijn broer en pianist Florestan Bataillie laureaat van Music Live en kon zo een concertreis ondernemen in Zagreb (Kroatië). In 2010 won hij de eerste prijs tijdens de Vlamo wedstrijd en in 2013 werd hij laureaat van de Belfius wedstrijd. In  2018 won hij met het Firgun ensemble de eerste prijs én de publieksprijs tijdens het Storioni Willem Twee Concours in Nederland en in 2020 won hij met het Desguin kwartet de Supernova competitie, georganiseerd door Klara en diverse partners. Naast de hoofdprijs wonnen ze ook de publieksprijs. Als kamermuzikant is Ludovic verbonden aan drie ensembles. Hij is de eerste violist van het Firgun Ensemble, met zijn broer Florestan vormt hij het duo Adelfoi, en als tweede violist speelt hij in het Desguin strijkkwartet.


Ciska Vandelanotte

Ciska Vandelanotte (°1995) begon via de Suzuki methode viool te spelen op 10-jarige leeftijd bij Marijke van Riel. Vervolgens volgde ze les bij Filip Suys aan de muziekschool van Gentbrugge en als voorbereidingsjaar op het conservatorium volgde ze les bij Jolente De Maeyer. Ciska behaalde haar bachelor diploma in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Tatiana Samouil en haar Master dipoma in de Muziek in het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Yossif Ivanov. Ze behaalde haar diploma Specifieke Lerarenopleiding (SLO) en geeft nu vioolles in de academie MAAK te Knokke-Heist. Ciska werd tijdens haar studies geselecteerd als academist van het Nationaal Orkest van België en het Antwerp Symphony Orchestra. In deze orkesten en het Residentie Orkest in Den Haag werkte ze als freelance vervanger. Ze is sinds februari 2022 vaste 2e violiste bij het Antwerp Symphony orchestra. Ze volgde reeds masterclasses bij Alexei Moshkov, Eric Sluys, Frédéric d'Ursel en Marina Chiche. In het verleden speelde ze in het strijkersensemble Young Belgian Strings waarmee ze met grote solisten kon samenspelen zoals Lorenzo Gatto, Julien Libeer, Camille Thomas, Marie Hallynck en Jef Neve.  Naast het orkestwerk engageert ze zich ook voor 2 kamermuziekgroepen. Met Another String Quartet speelde ze samen met Tourist LeMC voor een uitverkochte Lotto Arena en Paradiso Amsterdam, tourde ze met de theatervoorstelling 'Aangenaam ik ben Ish' met Ish Aït Hamou en werkte ze reeds in de studio met Bazart en Ivy Falls. Ciska is ook violist bij het Firgun Ensemble waarmee ze de eerste prijs wonnen tijdens het Storioni Willem II concours 2018 in Nederland. Ciska bespeelt een viool gebouwd door de Belgische luthier Thomas Meuwissen. Dit instrument heeft ze in bruikleen van een anonieme mecenas.



Alice Sinacori 

Alice werd in 2000 geboren in een muzikale familie en startte met vioolspelen toen ze 9 jaar oud was bij Elisabeth Wiboux. Drie jaar later werd ze verder opgeleid door Véronique Bogaerts begon ze met haar als 13-jarig jong talent de bacheloropleiding aan het conservatorium van Brussel. Momenteel zet ze haar studies verder aan het conservatorium van Rotterdam (Codarts) bij Igor Gruppman en Vesna Stefanovich-Gruppman. Alice nam deel aan tal van masterclasses voor zowel viool als altviool bij artiesten als Lorenzo Gatto, Fabian Perdichizzi, Nicolas Gourbeix, Marc Danel, Francesco Parrino en Diederik Suys. Ze geeft concerten in België, Luxemburg, Frankrijk en Italië. Als kamermusicus werd ze al meermaals uitgenodigd om mee te spelen met Ensemble Kheops. Daarnaast won ze verschillende audities bij jeugdorkesten zoals het European Union Youth Orchestra, het Nederlands Jeugdorkest en het Youth Orchestra Flanders.













Karin Broeckhove Ibarra

Karin Broeckhove (°1997) begon met cello op zevenjarige leeftijd. Ze volgde les in de Kunstacademie van Gent bij Lieven Baert, bij wie ze tot haar achttien jaar les volgde.

Ze volgde twee jaar les aan het Conservatorium van Gent bij Judith Ermert. Momenteel studeert ze bij Justus Grimm aan het Conservatorium van Antwerpen waar ze ook de lerarenopleiding opneemt in haar studies. Ze heeft lessen en masterclasses bijgewoond van onder andere Ilja Laporev, Gustav Rivinius, Denis Severin, Tom Landschoot, Benjamin Glorieux en Olsi Leka.

Karin is sinds 2018 lid van het Youth Orchestra Flanders waar ze vanaf dit seizoen de aanvoerder is van de cellosectie. In het voorjaar van 2021 werd Karin geselecteerd als ‘Highly commended player’ van de audities voor het EUYO 2021. Ze deed reeds orkestervaring op bij Antwerp Symphony Orchestra als vervanger en is dit seizoen academist bij De Munt en het Belgian National Orchestra.

Ze is ook lid van het klarinetkwintet Firgun Ensemble. Het ensemble trad reeds op in onder andere de Miry zaal, Flagey en De Singel. Het ensemble is ook al meermaals te gast geweest op het Grachtenfestival in Amsterdam. Het Firgun Ensemble is sinds 2020 lid van de Nederlands Strijkkwartet Academie (NSKA). Samen met violiste Sarah Bayens en altviolist Maxime De Petter vormt ze het kersverse Trio Armonea. Ze vormen samen met Trio Fenix (Shirly Laub, Tony Nys en Karel Steylaerts) een sextet.